Balon cu aer cald – Plimbări – Excursii – Ridicări
Hot Air Balloon
Info/Progamări: 0740966337 (0740 WONDER) sau 0364888840
TIP ZBOR | PREȚ | ORAR | PROGRAMARE |
Zbor Captiv (Ancorat) - Urcare și Coborâre Ancorată, aprox 5 min *Zborul captiv se organizează pentru un grup de minim 35 persoane | 75 lei/pers Capacitate: 4+1 pilot | L, Ma, Mi, J de la 20:30 la 22:30 | DA |
Vineri de la 20:30 la 22:30 Sâmbătă de la 20:30 la 22:30 Duminică de la 20:30 la 22:30 | NU | ||
Zbor de Agrement - între 30 și 60 minute, în funcție de condițiile de zbor și meteo | 480 Euro pt 1, 2 sau 3 persoane 640 Euro pt 4 persoane | L, Ma, Mi, J, V, S, D | DA |
Zbor de Publicitate - Afișează pe balon de la 1 la 4 bannere | De la 640 Euro | L, Ma, Mi, J, V, S, D | DA |
Zbor de Eveniment Team Building Unicat! Cerere în Căsătorie! Zi de Naștere | De la 640 Euro | L, Ma, Mi, J, V, S, D | DA |
*Toate zborurile necesită programare și sunt condiționate de starea meteo.
Ai visat mereu să zbori? Poate parapanta, parașuta sau senzația de cădere în gol de la bungee jumping sunt suficient de extreme. O variantă de zbor mai liniștit și relaxant poate fi zborul cu balonul cu aer cald. În Cluj, te poți înălța în văzduh cu pornire din Wonderland Cluj Resort.
Dacă ai copilărit cu romanele lui Jules Verne și ți-a ajuns în brațe „Cinci săptămâni în balon”, cu siguranță ar fi un vis împlinit! 🙂
În trecut, la începuturile zborului cu balonul, oamenii considerau baloanele a fi un fel de „monștri care respiră foc”. La aterizare, erau adesea atacate cu pietre, bâte și furci, astfel că piloții și-au făcut un obicei în a le oferi proprietarilor de terenuri șampanie pentru a-i îmbuna. În zilele noastre, oamenii privesc cu fascinație pe cer, înspre acești „monștri” ce respiră foc și slabe șanse ca piloții să mai fie atacați. Totuși, tradiția s-a păstrat, astfel că fiecare zbor este celebrat cu un pahar de șampanie și cu recitarea unor versuri – Rugăciunea Balonistului.
“Fie ca vântul să te primească cu blândețe.
Fie ca soarele să te binecuvânteze cu mâinile sale calde.
Să zbori atât de sus și atât de frumos că Dumnezeu
ți se va alătura în râs și ușor
te va înapoia în brațele iubitoare ale Pământului-Mamă.”
Balonul cu aer cald se înalță între 60 – 300 metri, însă baloanele pot zbura puțin peste vârful copacilor sau chiar la peste zece mii de metri. Se zboară cu viteza vântului, iar distanța parcursă depinde astfel de această viteză. Într-un balon, pot zbura 4 pasageri și pilotul.
Dacă una dintre dorințele tale e să zbori cu balonul, Wonderland Cluj te așteaptă cu brațele deschise și privirile înspre cer. Există tipuri diferite de zbor, cu prețuri variate:
- Zbor captiv (ancorat) – urcare și coborâre ancorată, aprox. 5 minute – 75 lei / pers.
- Zbor de agrement – între 30 – 60 minute în funcție de condițiile de zbor și meteo – 480 euro pentru 1,2 sau 3 persoane și 640 euro pentru 4 persoane.
- Zbor de publicitate
- Zbor de eveniment: Team Building unicat, Cerere în căsătorie, zi de naștere, etc.
1. De ce ascensiunile baloanelor au loc la ore atat de neobisnuite?
Momentele ideale de zbor cu balonul sunt dimineata dupa rasarit si seara inainte de apus, cand temperaturile mai reci si vantul mai bland creaza o atmosfera numai buna de zburat. Daca viteza vantului este mai mare de 21 km/h (6 m/s), devine periculos. De asemenea, pe ploaie, ceata sau furtuna, balonul va sta la sol.
2. Cate persoane pot zbura intr-un balon?
4 Pasageri si Pilotul
3. Este periculos sa zbori cu balonul cu aer cald?
Exista un risc implicit in tot ceea ce facem. Se spune ca este mai sigur sa zbori cu balonul decat sa conduci o masina. Zborul cu balonul este la fel ca orice alt sport: daca respecti regulile si esti responsabil, este sigur atat cat il faci tu sa fie.
4. Cum se umfla baloanele cu aer cald?
Anvelopa balonului este desfasurata la sol si un ventilator cu motor umple balonul cu aer. Dupa ce anvelopa este umflata, aerul din interior este incalzit cu un arzator. Balonul se va ridica si apoi inalta de la sol, in timp ce aerul va fi incalzit in continuare.
5. Cat de sus si de departe zboara baloanele?
Baloanele cu aer cald se inalta de obicei intre 60-300m, insa baloanele pot zbura putin peste varful copacilor sau peste zece mii de metri . Tinand cont ca baloanele vor zbura cu viteza vantului, distanta parcursa va depinde de aceasta. De exemplu, intr-o ora de zbor cu viteza vantului de 3 m/s va parcurge aproximativ 11 km.
6. Cum funcţionează balonul cu aer cald?
Zborul cu balonul cu aer cald se bazeaza pe diferenta de temperatura a aerului din interiorul si exteriorul acestuia. Folosind arzatoare, aerul este incalzit, iar balonul ia in inaltime. Pentru a cobora, aerul din interior se raceste fie de la sine, fie va fi ventilat prin partea superioara a anvelopei. Cand este momentul sa aterizeze, aceasta este deschisa complet pentru a iesi aerul cald si a se dezumfla balonul.
7. Cine poate pilota un balon cu aer cald?
Pentru a putea zbura cu un balon cu aer cald, trebuie sa obtii licenta de pilot de la Autoritatea Aeronautica Civila si sa ai asigurare medicala valabila.
8. Din ce sunt construite baloanele cu aer cald?
Principalele trei componente ale balonului sunt: anvelopa, nacela si arzatorul.
Anvelopa este făcuta din nylon special (acelasi material ca la parasuta) si poate avea in jur de 20 m inaltime. Are proprietatea de a fi foarte uşoara si puternica in acelasi timp. Nacela este confecţionată din răchită si este incadrata cu margini de aluminiu sau otel inoxidabil. Inauntru incap rezervoarele de gaz, instrumentele de zbor, pilotul si pasagerii.
9. Ce gaz se foloseste?
Baloanele folosesc propan lichid pentru incalzirea aerului. Propanul este un combustibil previzibil si sigur, insa este extrem de volatil. Flacara emisa de catre arzatoare se poate ridica pana la 2 metri altitudine, intr-o explozie pe care pilotul o are sub control.
10. Pot sa urmaresc un balon?
Urmarirea unui balon poate fi distractiva – dar siguranta este prioritatea noastra numărul 1. Dacă alegi sa urmărești balonul, trebuie sa ții cont de faptul ca balonul ar putea ateriza la distante semnificative ori undeva în apropiere. Te rugam sa respecti proprietatea privata folosind doar drumurile publice și fii atent la trafic. Stim ca baloanele atrag priviri, insa daca esti la volan, te rugam sa opresti masina pentru a le admira. Dacă ai urmărit un balon pana la locul de aterizare te rugam sa urmezi instructiunile echipajului. Echipajele sunt antrenate în privința procedurilor de securitate și de obicei sunt binevoitori cu cei curioși care vor sa privească de aproape, însă trebuie sa fim politicoși.
11. Istorie
In anii 1700, Fratii Montgolfier, proprietari ai unei fabrici de hârtie in Franța, au observat intr-o zi o bucata de hârtie care a zburat print-un cos de fum încins. Au început sa experimenteze prin umplerea unei pungi confecționate din mătase cu fum si au fost foarte incantați sa constate ca aceasta se înaltă pana la tavan. Inspirați de experiment vroiau sa facă primul zbor cu un balon cu aer cald. Cum însă promisesera tatălui lor ca nu își vor risca viața in acest prim zbor, pasagerii au fost o rata, un cocos si o oaie, asta in ciuda faptului ca erau voluntari care se oferisera sa încerce zborul cu balonul. Acest prim zbor a avut loc la Versailles pe 18 Septembrie 1783 in prezenta regelui Louise al XVI-lea. Cele trei animale au aterizat nevătămate dupa 8 minute.
Primul zbor al unui om cu un balon cu aer cald are loc in Paris, pe 21 noiembrie 1783. Construit din hârtie si mătase de fratii Montgolfier, a fost pilotat 22 minute de 2 nobili. Din centrul Parisului au urcat aproximativ 170 de metri deasupra acoperișurilor înainte de a ateriza la câteva mile intr-o podgorie.
De ce este șampania asociata zborului cu balonul cu aer cald?
Tradiția are legătura cu primele zboruri cu balonul in Franța. La începuturile zborului cu balonul, proprietarii terenurilor pe care se întâmpla sa aterizeze baloanele le atacau cu pietre, bate sau furci, întrucât le considerau “monștri care respira foc”. Piloții baloanelor ofereau proprietarilor sampanie pentru a-i imbuna.
Deși in zilele noastre este putin probabil ca proprietarii sa mai confunde baloanele cu “monștri care scuipa foc”, dupa fiecare zbor se tine un toast cu sampanie si se recita “Rugăciunea Balonistului”:
“Fie ca vântul sa te primeasca cu blandete.
Fie ca soarele să te binecuvânteze cu mâinile sale calde.
Sa zbori atât de sus și atât de frumos ca Dumnezeu
ti se va alatura în râs și ușor
te va înapoia în brațele iubitoare ale Pământului-Mama.”
Mai multe informatii:
http://www.magiabaloanelor.ro/
sau